sobota 27. ledna 2018

Tolerance národa českého

Protože se opět objevil článek, který mě doslova zvedl ze židle a komentáře pod ním ještě víc, je čas na další odstavec nadávající na konzervativnost Čechů.

Dnes jsem měla radost z nafocených fotek. Jela jsem kvůli tomu do Prahy navštívit mou kamarádku. Bohužel mi náladu zkazila cukrárna Paul. Čekala bych od takového podniku na úrovni, že budou mít bezlepkové zákusky. Neměli ani jeden jediný a to jsem byla na velké pobočce. Pšenici obsahovaly i makronky, ve kterých by nemělo být ani zrnko! Měla jsem podezření, že byla obsluha Paula jen krapet líná mi říct, zda i makronky opravdu obsahují lepek, takže jsem pátrala na internetových stránkách Paul. Skutečně, v jejich makronkách je pšenice. Nikde v cukrárně Paul neměli uvedené alergeny.
Poté jsme zavítali do jiné cukrárny, kde nějaké bezlepkové zákusky měli a u všeho měli vypsaná číslíčka alergenů. Museli jsme však takovou cukrárnu hledat na internetu. Docela ostuda, Praho.
Hold je pro mě toto nové...zatím nevím, zda napořád... a shánět všechny potraviny, co mám ráda, ale nyní bez lepku, je pro mě zatím velice těžké...

Dovolím si sem drze dát "reklamu" na moje portfolio XD Yukísek Photo

Přijela jsem domů, nálada se mi zlepšila po objevení cukrárny s bezlepkovými zákusky a šla upravovat fotky. No a najednou kamarádka postla link na další pitomý článek o lolita módě, jak jinak než český. A jsme tu u oblíbeného "dělání z komára velblouda". Česká média objevila Ameriku!
Článek o britské slečně, jež nosí sweet lolitu, trpí jakousi nemocí, při které ji bolí svaly a svou nemoc si evidentně (dle odborníků v komentářích) kompenzuje nošením růžových šatiček. Český národ se opět předvedl. Když zaběhnu do politiky, určitě jste nepřehlédli prezidentskou debatu na Primě, která spíše připomínala fotbalové utkání. Nevychovanost a drzost některých jedinců je opravdu bizár. Jako tento článek.
Zpět k článku. Píší o tom, že slečna chce vypadat jako panenka, chce proto podstoupit i plastiku a za své růžové princeznovské oblečení utratila skoro 600 000Kč (dali si tu práci to převést na českou měnu, aby to nabylo ještě na větším wow efektu) Krom šatů ty peníze utrácí i za hračky. Bohužel takto oblékaná nemůže chodit do práce, takže se do svého růžového já stylizuje ve svém volném čase.

Můj názor na tento článek je jednoduchý. Pisatel si našel slečnu nejen bizarně oblékanou, ale i s bizarním lifestyle. Pomalu nikde jsem neviděla český článek, který by lolitu nepopisoval jako age play nebo stylem - chci být živá panenka, potřebuju k tomu plastiku, jsem hrozně moc cute a růžová.  Nic proti takovým lidem. Každý máme nějaký svůj lifestyle. Bohužel takoví lidé pak úplnou náhodou zastupují nás všechny, co tento styl nosíme. Mně osobně se reakce lidí v komentářích dost dotkly. Vytočily mě a za takové reakce může i pisatel článku, neboť jeho otázka do diskuze byla opravdu sprostá... Posuďte sami...













Za sebe jsem stále víc a víc znechucená omezeností společnosti, a to nejen kvůli reakcím na mé oblékání.
Z vlastní zkušenosti - na střední se mi spolužáci kvůli mému oblékání smáli, na vysoké to neřeší nebo se jim to líbí. I profesoři se buď vyjádří, zajímají se, nebo si mě nevšímají. Dle mého se takto do lidí strefují hlavně inteligenčně slabší jedinci... Tím o sobě nechci tvrdit, že bych byla něco víc nebo tak. Ale snad  chápete, co tím chci říct...
U nás v české komunitě (nevím jak jsou na tom v zahraničí) nosí lolitu hlavně studenti, lidi s potenciálem, opravdu šikovní lidé. Mnoho z nás studuje vysokou školu, jsme umělci, maminky, tetičky, právníci, zdravotní sestry, švadleny, normální lidé, rozhodně nejsme psychicky postižení. Jsme stejní jako všichni ostatní. Jen se oblékáme po svém. Nosíme to, co se nám líbí a žijeme tak, jak chceme. A to chce přeci každý. Každý chce být šťastný a žít po svém.

A teď bych chtěla diskuzi rozproudit já...

Co si o této slečně myslíte? A co si myslíte celkově o toleranci společnosti vůči lidem, kteří se nějakým způsobem liší od stáda?
A vlastně, můžete mi sem vypsat i vaše pocity z celého tohohle cirkusu... Všechno, co máte na srdci, napište to všechno sem ♥

Budu ráda, pokud se tu semnou podělíte o svůj názor a předem za všechna vaše vyjádření mnohokrát děkuji ♥

15 komentářů:

  1. Noviny se v tuhle dobu docela předvádí. Měly by být neutrální a neměli by nikoho odsuzovat a oni dělají přesný opak, což je neprofesionální. Ráda bych k tomu napsala, ať si nejdříve zjistí proč se tak obléká nebo co to je vůbec za styl, než řeknou nějakou blbost a chudinku holku takhle odsoudí. A ještě se jí pak kvůli tomu ostatní lidi smějí. :( Já sama s tím mám problém, že mám ráda něco jiného nebo se oblékám trochu jinak, ale už jsem se s tím nějakou vyrovnala. Ale mrzí mě, že lidi jsou takový jací jsou a hned hledají všechnu špínu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně mrzí, jak lidi dokážou ostatní odsoudit a škatulkovat podle toho, jak se oblékají a podle jejich zálib...

      Vymazat
  2. 1)Nebýt tebe, toho článku bych si vůbec nevšimla.
    Jeho titulek je zbytečně negativně laděný. Téma?: nemocná slečna, která se obléká jako sladká panenka/princezna, utrácí za svou zálibu horentní sumy a navíc uvažuje o plastice. Lolita módu autorka ani nezmiňuje, proto bych to nebrala jako útok na tento styl, ale apíš na konkrétní osobu, která se odlišuje.

    Celý článek je bulvárně laděný, ale od takové stránky nemůžeš čekat seriózní četbu. Zařadila bych ho do kategorie "Tady máte exota, kritizujte!" Titulek naláká čtenáře, ten čtením zabije čas a pak může kritizovat podle libosti. Otázka do diskuze to jen potvrzuje. Vlastně ti dávají na výběr, jestli ti to přijde v pořádku a jsi tedy taky divná, nebo ti slečna přijde padlá na hlavu a můžeš se poplácat po rameni, že ty jsi normální.

    Diskuze mi tak strašná nepřijde. Někteří kritizují, některým je to jedno a někdo se slečny dokonce zastal. Obecně od komentářů pod internetovými články (zejména tohoto druhu) nelze čekat nic dobrého. Co mě ale otravuje je, že někteří lidé mají potřebu řešit, jestli slečna někoho má, jestli si někoho najde a co děti. Jednak je to mimo téma a jednak jim do toho nic není.

    2)https://www.thesun.co.uk/fabulous/5188315/woman-look-like-porcelain-doll/ Tento článek o slečně je pozitivněji laděný a pokud jsou informace v něm pravdivé, dokazuje, že obsah českého článku je poměrně zkreslený. O její nemoci tam nepíšou. Bůhví, jestli je nemocná. Pokud ano, nechápu, že by uvažovala o plastice. Lolita módu ale zmiňují. Navíc slečna nenosí jen lolitu. Každopádně tento článek o ní a jejím stylu podává lepší a celistvější obrázek.

    N.Aki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psala výše, spíš než článek samotný, kterému nepřikládám nějak velkou váhu, mě dost vytočily komentáře lidí diskutujících pod příspěvkem. A to zejména ti, kteří měli tu drzost míchat se do partnerských vztahů dané slečny, jejího osobního života a označují ji jako "to". Jako by to byl nějaký tvor a ne člověk...

      Vymazat
    2. Jak na to koukám, za "to" ji označila snad jen jedna osoba. V tom, že není správné o někom takhle mluvit, s tebou souhlasím. Pár takových lidí se bohužel vždycky najde. Naštěstí to ale není většina.

      N.Aki

      Vymazat
  3. Lidem stačí k odsouzení a zaškatulkování kolikrát jen rasa, národnost, barva vlasů, pohlaví... že tohle mě ani nijak nepřekvapuje. Smutný to je, ale nemůžeme od lidí moc očekávat, že(natož i internetoví hejtři) budou respektovat pro ně celkem dost exotický lifestyle, když si třeba 70% čechů stále myslí, že doma by měla vařit jenom žena. To pak je těžký po nich chtít, aby přijali i to, že se každý obléká jinak a nic jim do toho není =D . Ty komentáře by ale mohly být mnohem horší.. to jsem si takhle jednou početla o tom, jak si za to ženy vlastně můžou sami, jak provokují, když je někdo znásilní a tak dále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to o tom znásilňování jsem četla také. Někdy si říkám, kdyby to byli alespoň internetoví trollové, ale oni takové drzosti z úst vypouští na první pohled slušní lidé okolo 40, s vlastní rodinou a dětmi...

      Vymazat
    2. Je to hrozný, on si právě člověk o takových lidech vytvoří vždy obrázek, jak jsou to ti zamindrákovaní chlapy, ještě alkoholici sotva se základkou, ale pak vyjde najevo, že to říkají i ženy, nehledě na věk, vzdělání..Nedejbože když se pak člověk koukne na nějaký statistiky, kolik lidí souhlasí, že za nějakých okolností je znásilnění odůvodnitelné.. (A tak se raději statistikám vyhýbej, jestli jsem z něčeho vážně smutná, tak jsou to právě statistiky o násilí na ženách.. )
      Ještě zpět k tomu tématu =D ono je kolikrát těžké někomu vysvětlit co je to lolita i když se třeba snaží pochopit. Jedna má kamarádka viděla nějaký dokument o "living dolls" (asi? myslím, že tam byla Venus ale nejsem si jistá, je to dýl ) a měla to už zakotvené v hlavě jako ten bizár co tuhle viděla. Do toho četla lolitu od Nabokova, takže vysvětlit jí o co vážně reálně jde bylo dost těžké =D Hlavně když člověk není ani nijak poznamenaný jinou subkluturou.
      No ale myslím, že je na tom ale jedna pro mě hrozně pozitivní věc :D hlavně od té doby, co mám růžové vlasy, to beru jak super filtr na lidi. Protože pokud někdo řeší, co mám na hlavě a né co mám v hlavě, je to jasný signál, že si moc rozumět nebudeme.

      Vymazat
    3. Růžové vlasy moc moc závidím XD Také jsem chtěla, ale mám příliš silný pigment, takže mám jen pruh v ofině, jako RinRin :DD

      Vymazat
  4. Koukám, že se stále nic nezměnilo... :)

    OdpovědětVymazat
  5. A o to je to ještě smutnější...

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. K těm otázkám. :) Sweet styl slečny je na mně moc sladký, ale kdyby žila u nás, možná by z nás byly kamarádky. To se nevylučuje. Těžko říct takhle na dálku. :D
    V otázkách tolerance má společnost ještě co dohánět. Tenhle problém vidím nejen u témat jako je odlišná móda, životní styl, sexuální orientace, výše uvedené znásilnění a podobně. Asi nejvíce mě poslední dobou míchají diskuze na téma #MeToo, kde lidé absolutně bezostyšně zaměňují flirtování a sexuální obtěžování, jen aby dodali váhu svým komentářům a byl větší flame.
    Pod článkem o módě také spousta lidí nenapíše.. "Mě se to teda nelíbí, ale.." Mám z těch komentářů pocit, jako by se cítili ohrožení tím, že je někdo odlišný. Že se nakazí růžovými krajkami, nebo chytí vzduchem homosexualitu. Kdyby to nebylo tak smutný, tak by to bylo i vtipný.

    OdpovědětVymazat
  8. Tím, že se musí nad někým povyšovat, si patrně něco kompenzují. Mne hrozně štvalo, jak to autor a mnoho komentujících nazývá úchylkou.

    Jinak mám zkušenosti, že pokud nejde o nějaké podnapilé jedince, tak při nějakém bližším jednání lidé většinou říkají, že je to hezké. Ono také napsat to někam a říci to do očí je něco jiného. Někdo mi také říkal, že se nás ostatní bojí. Pamatuju si, že ze začátku, kdy bylo mé líčení opravdu hrozné, tak jedna paní přede mnou utekla někam stranou z chodníku.

    Od nošení lolity mne to rozhodně neodradí. Možná naopak. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Lidi nejsou moc tolerantni vuci jakekoliv jinakosti - at uz nedobrovolne v pripade nemocnych ci postizenych lidi, tak dobrovolne v pripade mody apod. .. vice tolerance by spolecnosti prospelo na mnoha frontach.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! ♥ / Thank you for your comment!♥