středa 24. srpna 2016

Jak se nestát itou?

Na toto téma byl už myslím i článek v Antonii. Zkusím o tom také něco napsat. Něco ze svého pohledu. Pokud máte také nějaký názor, jak se tomu vyvarovat, podělte se o něj semnou do komentářů ♥

Upřímně jsem za dobu, co se v komunitě pohybuju, ještě neslyšela ani neviděla, aby byl někdo nazván u nás itou. A pokud se tak dělo, ke mě se to nedostalo.
Je to hanlivé označení pro slečnu, která, dalo by se říci, nenosí lolitu správně. V podstatě tím člověk říká - bolí mě z tebe oči... V zahraničí se toto označení používá celkem běžně, hateři jsou tam mnohem ostřejší než u nás, takže asi proto jsem si až teď řekla, že bych zkusila napsat nějaké rady a tipy, jak se vyvarovat tomu, abyste někoho svým outfitem bili do očí.

Pokud začínáte, je fajn si ujasnit, jakým se budete dávat směrem. Ujasněte si, jestli budete nosit světlé barvy nebo budete spíše temnější. Podle toho si seženete základní kousky. 
Učený z nebe nespadl, ale výmluva - Ale já to nosím krátce a proto.... - není zrovna na místě. Je to stejně jen výmluva. 
Když jsem začínala, taky jsem byla s prvními outfity spokojená, ale ne na 100%. Musela jsem se naučit přiznat si chybu. Že tohle a tohle byl docela fail. Jednou jsem se ptala Terezy Sariel, zda jsou k lolitě vhodná ouška, jak by ten coord vypadal? Okamžitě mě spražila odstavcem o tom, proč se ouška v lolitě nenosí a jak to má vypadat. 
Když jsem přispívala na lolita centrálu, také mi tam říkali, co zlepšit a já si vše brala k srdci. 
TAKY JSEM DĚLALA A STÁLE DĚLÁM CHYBY!
Do outfitu jsem neměla míchat tu růžovou. Měla bych ji odstranit a na místě by byla modrá nebo červená kabelka. Bohužel jsem udělala chybu a to - nutně jsem chtěla zakomponovat novou kabelku. Jsem tak nedočkavá XD

Pamatujte, když se chcete zapojit do komunity nebo se jen prezentujete na internetu, dostáváte se do společnosti lidí... vidí vaše zlepšení a pokroky. Všichni jsou k nováčkům tolerantní. Chápeme, že hned nebudete hvězda s nejlepším coordem. Rádi pomůžeme a dáme radu. Proto je lepší 

ZAČÍT ZLEHKA, NEPŘEPLÁCÁVAT - Začněte s něčím jednoduchým. Kombinujte třeba nejdřív jen dvě barvy. Snažte se je vyvážit. Aby tam nebylo jedné až příliš a druhé poskrovnu. Aby to bylo hezké na pohled... Pak, až v tom budete dobří, zkoušejte experimentovat. Rady ostatních si berte k srdci. Nemusíte se jimi řídit, ale když už je chcete, alespoň si z toho něco vezměte. 


OTT - častý kámen úrazu. OTT neznamená naplácat si na sebe přehršel doplňků a ozdob a vypadat jako vánoční stromeček. Ani dekora, ze které je tento podstyl převzatý, nemá všechno nesmyslně přeplácané. Všechno je to barevně sladěné. OTT je velmi náročný styl, protože musíte zkombinovat velké množství doplňků a barev, aby to vypadalo dobře. Když chcete tento styl nosit, rozhodně to neznamená, že si pořídíte objemnou a nepřirozeně barevnou paruku, na kterou si naházíte vše možné.
Paruky jsou fajn, ale někdy je méně více.



SPODNIČKA - opravdu se vyplatí investovat do pořádné spodničky a mít coordy s hezkým objemem, než mít desatery šaty, ale chcíplou spodničku, která kazí celkový dojem. Je to prostě základ, bez diskuze ☺

Můj první "lolita" outfit. Pravidelní čtenáři už ho dobře znají XD. Můj první fail vůbec... Tady jsem byla vážně ita.Boty jsem raději ani neměla XD



MÉNĚ JE VÍCE- Často vídám lolity, které to přeženou s makeupem, přidají do coordu různé inovace a už z toho není lolita, ale maškarní kostým.... Když sestavujete outfit, myslete na to, že sestavujete něco, co je v podstatě denní oděv, ale s nějakými pravidly. Že sestavujete kousky oblečení, ne kostým, ani cosplay. Upřímně, doplňky jako obrovská staffka s krystalem ladícímu k printu, křídla, to už mi přijde moc....jaký má ta staffka účel krom dekorativního? Je v tom vlastně zbytečná a do toho to připomíná kostým. 





KOČIČÍ OUŠKA, OCÁSKY, TLAPKY - to je tabu. Bez debat... Lolita je módní styl. Ne kostým.

UMĚLÉ KRAJKY, LESKLÉ LÁTKY - dnes už se to naštěstí u nás moc nevyskytuje, ale na spoustě webech můžete najít levné "lolita" šaty se silonovou krajkou. Je to hrozné, levné, navíc ta krajka škrábe XD a hlavně to vypadá lacině... Lolita móda je vznešená, roztomilá a elegantní. Nemá působit lacině. U těch látek je asi výjimkou samet. Ten je takový lesklý, ale je to honosná látka a je to na ní i znát. Navíc není zrovna levná XD Bohužel je oblečení ze sametu dost vahově těžké a zabíjí spodničku.


A když už jsme u toho oblékání, setkala jsem se s dalším problémem - UMĚT URČIT CENU OBLEČENÍ!
Jedny šaty stojí 1000kč. Jsou off brandové, s umělou krajkou
druhé jsou od prestižní japonské značky, za 1500kč. Které jsou předražené?
Jednoznačně ty první a proč? Materiál je velmi levný, šaty vypadají lacině a na lolitu se příliš nehodí (představujte si to)
Druhé šaty jsou zase silně pod cenou, protože na sobě sice mají flíček, ale jsou z kvalitního materiálu a látka má kvalitní tisk. Krajka je vyšívaná.
To byl takový příklad ☺ Zkrátka když chcete lolitu nosit, ujasněte si pojmy, prostudujte základy, promyslete každý nákup. Je to drahý koníček a je třeba o tom uvažovat.

To je asi vše, co mě napadlo. Budu velice ráda za vaše názory, postřehy a jiné tipy, na které jsem si nevzpomněla nebo mi to uniklo ^w^ Určitě tam něco bude. Vzala jsem to šupem jen povrchově XD

Hezký večer Vám přeje Yuki ♥


15 komentářů:

  1. I když jen jako začátečník, musím souhlasit. Stále je co zlepšovat a pořád se na něco ptám. Zatím jsem se setkal jen s ochotou mi pomoci. Snažím se to dělat jak nejlépe dovedu. Tohle je třeba milovat, jinak to nemá smysl. Ruki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lolitu nosím skoro 5 let a ptám se dodnes :DD

      Vymazat
    2. Ty jsi mi velmi pomohla a stále pomáháš. To i psychicky zvládnou reakce okolí. Děkuji. Ruki

      Vymazat
  2. Zapomněla jsi zmínit použití zářivých, laciných a vlastně i často cosplayerských paruk ... to je celkem děs běs >__< Dále bych možná ještě dodala, že k lolitě úplně nepatří tenisky a jim podobné boty. ( v tomhle jsem zase já občas za špatnou :'D ).
    Jinak dávám článku like, měl by se více rozšířit. ^ ^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o parukách píšu v odstavci s OTT a pozor :D Zapomínáš na punk lolitu! Tam tenisky(takové ty stylu converse a podobně) vypadají skvěle! nebo steely.
      Děkuju :)

      Vymazat
    2. Vím vím, ale nezmínila jsi, že přímo ty lesklé jsou špatné ... protože i hodně objemná paruka ( třeba ta jedna co má Mitsu ) může vypadat dobře, pokud je matná a člověk to s ní umí. :)
      V tomhle odvětví se už vůbec neorientuji, myslela jsem klasickou lolitu, kterou potkáváme běžně na srazech. Punk lolita celkem zaniká... a steely se hodí skoro ke všemu xD

      Vymazat
    3. Teď se mi vybavilo jeste k těm ouškům. V praze jsme meli kočičí sraz a ouška byla přímo v dresscodu. Holky měli treba ouška ušitá z krajek, které by se dali hezky použít i jako obyčejný headdress a osobně si nemyslím, že by u kohokoliv z nás vypadaly nějak kostýmově. Žel všichni známe čeho je moc, toho je příliš a u neko oušek je zkrátka potřeba dávat si pozor. :)

      Vymazat
  3. V článku vidím spoustu svých vlastních chyb, protože mi docela dlouho trvalo přenést se přes "Přece nebudu utrácet své peníze za oblečení!" ^^"

    Než jsem si začala více kupovat lolita oblečení, abych ho vůbec mohla nosit více než na cony, dost mi pomohlo snažit se sladit své běžné oblečení a doplňky a oblékat se hezky i mimo lolitu. A pak taky pravidelné čtení stránek o lolitě a tak a prohlížení fotek. A trpělivost, pokud se mi k té roztomilé sukni nic nehodí, je lepší počkat si, až si dokoupím zbytek outfitu, než si k ní vzít něco náhodného co zrovna najdu ve skříni ^^"

    Co ti tam chybí(ale možná to bereš jako samozřejmost), je délka sukně. I když zrovna já bych asi neměla komentovat, že některým lolitám jsou sukně moc krátké...

    Ale tak úplně nesouhlasím s těma ouškama, pokud jsou to "správná" ouška a hodí se k outfitu, viděla jsem i fotky Misako s ouškama ke kočičímu printu a Rin od BtSSB měla na teaparty kočičí ouška i ocas a vypadalo to moc roztomile.

    Mám pocit, že jsem chtěla napsat ještě něco, ale už tak je to dost dlouhý komentář... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tu délku sukně beru asi jako samozřejmost :) Už se s tím jako s chybou moc nesetkávám. Většinou si na to všichni dávají pozor, ale to s těma ouškama máš pravdu. Jen tady jsem myslela přímo neko ouška :DDD Chlupatá cosplayová

      Vymazat
  4. V obranu modré víly, tuhle fotku jsem viděla v mezinárodní komunitě a psala k tomu, že ělo opravdu o nějaký maškarní bál, takže místo masky použila nápaditý makeup :) Kromě toho ten outfit dost připomíná fotky z Under the Sea, ale je pravda, že na denní nošení to určitě není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. achtak :) Nu, dala jsem to tu jako ukázku, co už je moc ^^

      Vymazat
  5. Tak něják jsem zaslechla k čemu se tohle vztahuje a proč to píšeš.
    Ano ve Sličné Antonii na to byl velmi obsáhlý článek a tak mají lolity k dispozici vygooglit si jak se nestát itou i anglicky i česky. (Vím, to ten článek jsem psala.)
    Ano...jsou tam podobné věci, jen ti chci dát dobře míněnou radu do budoucna. Každý vidíme lolitu jinak a není jedna správná verze.
    Ty možná obdivuješ MilkyFawn a Misako.
    Já měla jako oblíbenou lolitu Lovely Lor, která na tohle téma udělala moc hezké video.
    Taky se mi moc nelíbí kočičí ouška, ale mají je i brandy ve svých návrzích a to i Baby v letošní kolekci například.
    Všechno má svou míru a i věci co píšeme, že by se neměly v lolitě nosit se nosit dají, když to člověk zvládne dobře nakombinovat.
    Protože lolita není stejná. Nemá jednotné pravidla ani kdybychom moc chtěli a nemůžeme nikomu říkat, jak přesně jí má nosit jakkoliv to myslíme dobře.
    Tohle ti píšu z přátelské pozice, jak říkám "do budoucna". Protože buď se z toho, že nemůžeš lidi "zachránit" zblázníš a nebo tě za to jak je neustále poučuješ nebudou mít rádi.

    Než abychom poučovali 1000x dokola lidi pořád o tom, jak se nestát itou, měly bychom se naučit jak s nimi o tom správně mluvit...nebo nemluvit.

    https://www.youtube.com/watch?v=hRnA71Iew2Y

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lovely Lor mám taky ráda :) Řeknu svůj názor, jen když ho po mě někdo chce. Máš naprostou pravdu v tom, že se lolita nosí různě a nejde něco 100% vyloučit. Výše jsem ale psala, že tohle je z mého pohledu, co by se tam nemělo. Je to spíše článek k té klasické lolitě podle pravidel. Když už se v tom někdo pohybuje déle a je fakt dobrý, umí do toho zakomponovat takové věci, které se sice vylučují, ale přesto to vypadá dost dobře :)

      Vymazat
  6. Určitě užitečný článek pro lidi jako já, kteří si už pár let říkají, že by mohli do oblečení něco investovat a skutečně tak nějak začít lolitu nosit XD. Mám dokonce doma i jedny šaty (nic světoborného, ale ani úplná hrůza), ale vždycky jejich nošení odkládám dokud neseženu spodničku, jelikož už jsem tolikrát četla, že to je základ a že bez té to prostě nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZákLad to opravdu je XD Zrovna si teď budu kupovat novou, protože ta má toho už hodně zažila a rozpadá se :D Moc se mi nechce, ale fakt je to už potřeba

      Vymazat

Děkuji za komentář! ♥ / Thank you for your comment!♥