neděle 19. srpna 2018

Pár tipů pro začínající švadlenky

Lolita je drahý koníček. Je mi drahý, miluji to, ale je opravdu opravdu drahý :D Jako finančně. Co dělat, když toužíte po šatech/ sukni, ale zatím nemůžete jít nikam brigádničit? Naučte se šít! Začínáte s šití? V tomto článku mám několik svých vychytávek a poučení se z chyb, které by některým z vás mohli třeba pomoci.
V první řadě bych chtěla zmínit, že tipy, které Vám tu popíšu, nejsou od profesionála. Jsem švadlenka samouk a šiju jen a jen oblečení v lolita módě, takže šaty, sukně, doplňky a občas třeba i halenku či bloomers.
Na tyto rady a tipy jsem přišla během let, co šiju ze svých omylů i vtipných náhoda rad od zkušenějších přátel. Doufám, že Vám to bude k užitku <3






1. ♥ Vcelku užitečné náčiní ♥

ZÁKLAD - krejčovská křída/tužka, špendlíky, krejčovský metr


PŘÍLOŽNÍK - Bývaly doby, kdy jsem rýsovala násadou od koštěte. Po několika letech jsem si pořídila příložník a nelituju toho! Je to skvělá věc!


OSTRÉ NŮŽKY - tupými nůžkami látku pěkně opižláte a začišťování je pak o to horší a vypadá ošklivě. Věřte mi, opět poučení ze svých chyb... Pěkně dlouhou dobu sama sebe přemlouvám, abych zainvestovala do krejčovských nůžek. Není to levná záležitost.

JEŽEČEK - joo...smějte se mi. Já nevím jak se to jmenuje. Říkám tomu ježeček. Taková ta věc na zápestí, kam si pícháte jehly a špendlíky. Je to skvělé! Několikrát se mi stalo, že během sahání do krabičky pro špendlík jsem se o něj píchla, omylem krabičku shodila, špendlíky byly všude po podlaze a končilo to tím, že se mi jeden zapomenutý zapíchl do nohy. S tímhle ježečkem máte špendlíky kdykoliv po ruce a nemusíte tak odbíhat od rozdělané práce, když si zrovna vzpomenete, že by se hodil špendlík
Můžete si to vyrobit. Ale já jsem lenoch líná, takže jsem si to koupila na aliexpressu.

POUZDRO NA CÍVKY - tuhletu vychytávku jsem před lety objevila úplnou náhodou při okukování blbůstek v galanterii. Je to skvělý. Stále jsem měla problém s tím, že se mi ztrácely cívky. Už nikdy více!

CVAKAČKY - taky jsem na ně narazila úplnou náhodou. Paní v děčínské galanterii mi vždy ukazovala,co tam mají za užitečné věcičky pro švadlenky a během jednoho rozhovoru mi ukázala právě cvakačky. Je to skvělá věc na odstřihávání drobných nitek na oblečení, ať už těch, co někde vylezly nebo těch, co zbyly od šití. Není to nutnost. Někomu postačí nůžtičky z manikůry. Já na cvakačky nedám dopustit!
PÁRADLO - velice užitečné a dovolím si říct, že celkem nutnost. Zkazili jste někde steh, sešily něco špatně? Nevadí. Prostě to odpárejte a udělejte znova ♥


PATKA NA SKRYTÝ ZIP - dá se s tím samozřejmě přišít i normální zip. Já si před lety koupila patku na zip, která mi nepasovala a táta mi do ní musel vyvrtat větší díru. No a pak jsem zjistila, že mám zipovou patku celou dobu mezi patkami už ke stroji. Vypadá takto... Drážka, která je uprostřed, zip jakoby ohne a steh šije velmi blízko k němu, takže se zip lépe ztratí ve švu. ALE POZOR. Skrytý zip musíme koupit. Jde o speciální zip se schovaným jezdcem z jedné strany. Z obyčejného zipu skrytý nenašijete (pokud nemám pravdu a jde to, tak mě někdo opravte :D Jsem amatér)
Samozřejmě patek na zipy je nespočetné množství. Já mám však zkušenosti s touto.





STŘIHOVÝ PAPÍR - kdysi jsem používala pečící papír, ale něco vám povím. Kupte si ten střihový. Je ho víc a je to mnohem mnohem levnější! Koupila jsem ho v papírnictví

2. ♥ Všechno si pečlivě rozplánujte ♥
Jsem hrozně zbrklá, takže se mi často stalo, že jsem několik myšlenek spojila v jednu a pak něco špatně naměřila, ustřihla nebo cokoliv jiného... Proto jsem si na papír začala rozkreslovat kolik látky potřebuju na sukni, na pásek, kanýr atd a počítám k tomu vždy +2cm okraj. Papír si vezmu před sebe a během rýsování a střihání na něj občas hodím očko. Tohle dělám hlavně u oblečení, které šiju na přání. U sebe na to lajdácky docela peču XD Ale záleží co šiju.

3. ♥ Když jsou tropická vedra ♥
Momentálně aktuální téma. I v noci jsou teploty nesnesitelné a já nejsem schopná přišít ani knoflík. Potí se mi ruce, jehla klouže a na prstech už se mi dělají roztomiloučké mozoly XD Co s tím? Vezmeme si kombinačky a trochu si pomůžeme! :D A dodržujte pitný režim!!!!! Já zapomínám pít když pracuju a hlavně po šití jsem vždy neskutečně vyprahlá.


4. ♥ Seřízení stehu ♥
Každý typ látky je trochu jiný a vyžaduje jiné napětí nitě. Já s tím hodně bojovala. Horní niť mi zrubu dělala smyčky a cuchala se. Opravdu se vyplatí dát jednou za čas stroj do servisu, aby se na něj nekdo šikovný podíval. promazal ho a odborně seřídil. Já si svého stroje moc moc vážím, takže jsem po špatné zkušenosti z minula hledala servis, který má co nejlepší hodnocení a je to skutečný odborník.

A jak na ty smyčky? I když máte stroj promazaný a seřízený, může se stát, že i tak bude steh takový nehezký, nebude bezchybný, protože látka vyžaduje jiné napětí nitě. Mně hodně pomohly tyhle obrázky a podle nich už teď to napětí nitě před šitím seřídím.

obrázek a informace mám z www.raj-siti.cz


Abych snáze poznala, zda se dělají smyčky, použiju na spodní a horní nit rozdílné barvy a steh zkouším na kousku látky, ze které budu šít.

Občas se stane, že korigování jen napětí horní nitě nestačí a musíte maličko hnout šroubkem i uvnitř cívky stroje. Nebudete ale šroubkem otáček o 360° Stačí čtvrt otočky, né li méně. Je to trochu o cviku a citu.

A když už si vůbec ale vůbec nevím rady, zeptám se odborníka a to je pro mě v nejbližším okolí Mája (MadameMuffin) Takže mám plno rad i od ní a za to jí děkuju ♥

Když už jsme u těch stehů, vyplatí se mít po ruce STEHOVKU - nit na stehování. Krom špendlení se někdy hodí si k sobě díly ručně sestehovat onou stehovkou, sešít a pak stehovku lehounce vypárat. Já to dřív dělala bavlněnou tlustší nití a to byl mordor! Nešlo to párat....takže opravdu, kupte si stehovku. S tou to jde zlehka...


5. ♥ Bezpečnost na prvním místě ♥
Občas si říkám, že bych nejlépe měla pracovat v brnění, protože jsem střevo. Když nemáte brnění, postačí bohatě brýle. Pro slepé dioptrické a pro ty normálně vidící postačí fejkové brýle. A můžete si rovnou u šití hrát na harryho pottera. A proč brýle? Stát se to může každému. Mně se to stalo nespočetně krát. Hlavně v mých začátcích. Šijete, šijete, za látku zatáhnete rychleji než je posouvána strojem a přitom hnete s jehlou, takže místo do díry v patce narazí na kovovou plochu patky/ stroje, v té rychlosti a síle se zlomí a ostrá špička letí rovnou na vás, aby se pomstila za druhou polovinu svého tělíčka bezvládně upoutaného ve stroji.

A protože začišťování látky cikcakem, chctele-li entlem je někdy zdlouhavá a nudná činnost, doporučuji si do sluchátek pustit pořádně dlouhý playlist nějaké pěkné muziky, aby to šití šlo hezky od ruky a všechno bylo zpracované s láskou. ( S LÁSKOU!!!!! I když se na té fotce moc láskyplně netvářím, je to skutečně s láskou! )




Na závěr, učený z nebe nespadl. Pokud se učíte šít na vlastní pěst nebo máte školu, bez cviku se to neobejde. Samozřejmě potřebujete i zkušenosti, ale ty sbíráte tím cvikem. Nebojte se, zkoušejte, šijte a ono to časem bude lepší! I já mám stále co zlepšovat. Je tu mezi námi plno šikovných švadlenek, na jejichž práci je radost se podívat. A právě díky těmto švadlenkám mám stále motivaci se zlepšovat. Také si přeju, aby mnou ušité kousky byly tak krásné a bezchybné, aby byla radost na ně pohledět. Ale hlavně mě to baví a dělá šťatnou! ♥

Doufám, že těchto několik rad pomohlo a u dalšího článku napočtenou příště!

3 komentáře:

  1. A já si říkal, jak to, že se zlomí a ono je to nárazem mimo dírku.
    Taková zajímavost:
    Zjistil jsem, že třeba Baby mívá vrchní niť a spodní niť jiné byrvy, když sešívají dvě různě barevné látky. Niť se pak "ztratí" na obou stranách.

    OdpovědětVymazat
  2. To je hodně dobrý a užitečný článek! :o Díky za něj!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! ♥ / Thank you for your comment!♥