úterý 8. května 2018

Haloo? Je tu někdo???

Hezký den, mé myšlenkové pochody a bádání nad vším možným i nemožným mě donutili napsat další článek...

Tak co?... jste tu? Ano, mluvím k vám, malé nenápadné lolity, i když třeba lolitu zatím nenosíte... Je tu někdo, drazí nováčci? 



Víte, více z nás si všimlo, že je v Česku šílený nedostatek nováčků. Většina osazenstva na srazech je tvořena zkušenými lolitami, zatím co stydlivého nováčka jsem pomalu nepotkala. Ani si nepamatuju kdy. A moc mě to mrzí. Nevím jestli jen nejsou aktivní internetově, na srazech a jsou jen tiší pozorovatelé. Nevím, jestli to není skutečnost a nováčci opravdu nejsou, ale děsí mě to! Popravdě, fakt mě to děsí. Je to takový ten pocit, kdy si říkáte - stárnu....mé vzory jsou ve většině mimo lolita módu a místo mně tu nikdo není. Co bude za 15 let? Bude v Česku stále komunita? Bude tu stále alespoň malá skupina nadšenců lolita módy?

Já mám k nováčkům opravdu opravdu kladný vztah. Mám vždy radost, že někdo další má rád totéž co já a zajímá se o to. Ráda pomáhám s čímkoliv okolo lolity, ráda poradím. Dokonce jsem před lety udělala akci, kdy jsem pro nováčky ušila jednoduchou sukni pouze za to, že mi pošlou materiál a zaplatí si poštu zpět. Bohužel se přihlásil jeden člověk a byla to škoda.

A takový kladný vztah k nováčkům má většina z nás. Nemůžu říct všichni, protože nevidím všem do hlavy, ale vím, jak to spousta z nás má. Takže si dovolím říct většina.

Proto prosím, pokud to některý z vás čtete, reagujte na tento post. Ukažte mi, že existujete. Vylezte ze svého úkrytu. Tak jako české zdravotnictví potřebuje akutně sestry, tak česká lolita komunita akutně potřebuje nováčky!

A proto jsme se s Mitsu rozhodly zorganizovat nováčkovský sraz. Datum a místo je v řešení, ale bude! A rozhodně byste měli přijít, poznat komunitu, poznat nás a zjistit, že sdílet váš koníček s někým dalším, kdo je zapálený do téže věci, je super. Je to fajn a najdete si plno nových přátel. Mluvím z vlastní zkušenosti. Vím, překonat prvotní stud je vždy těžké, ale věřte mi. Nebudete litovat ^__^

A teď, když už jsme se dostali až sem - ukážu vám několik skupin, které byste jakožto začínající lolity měly znát a stát se členy.

LKD - lolitou každý den ( česká Facebook skupina pro postování každodenních lolita outfitů. Slouží pro inspiraci i radu s outfitem. Postovat zde mohou nováčci i zkušené lolity. A protože je to LKD, tak jsou preferovány spíše outfity na denní nošení než vyšperkované outfity ze srazů. Tolerujeme však i ty srazové. Určitě se nestyďte a požádejte o přidání. Do kontrolních otázek můžete napsat, že jste nováček a proto nemáte tolik a tolik outfitů ^__^ Jsem jeden z adminů, takže o tom budu vědět)

Oficiální Lolita burza - sháníte lolita oblečení levněji? Tady ho můžete najít. Oblečení z druhé ruky je zpravidla levnější, avšak záleží na tom, jestli jde o brand nebo třeba levnější Bodyline, či něco handmade.

Pražské lolita srazy - jste začínající lolita z Prahy a nevíte kdy je jaký sraz? V této skupině se to dozvíte! Děvčata, která pořádají pražské lolita srazy, jsou moc milá a nováčky jistě také uvítají.

Lolita Centrála - stránka, které se jistě vyplatí dát na facebooku follow. Dozvíte se tam o lolita akcích po celé čr, na conech, zkrátka všude možně

To by do začátku stačilo... Na lolitu zaměřených skupin je mnoho, ale pokud začínáte, je tohle základ ^__^

Jedete na Animefest? Plno lidí jezdí na animefest XD Ráda bych, kdybyste zavítali na mou přednášku "Jak sehnat brand levně?". S přednášením zkušenosti nemám, ale dělám to pro vás, abych vám odhalila několik triků jak a kde nakupovat. Přednáška je v sobotu ve 21 hodin v módním koutku.

Ještě předtím máme s Mitsu přednášku "Život v kraječkách", která je zaměřena na lolití lifestyle, takže určitě přijďte ^__^ Je taktéž v sobotu, ale už od 14 hodin opět v módním koutku.

Doufám, že vás článek nějak zaujal. Zjistili jste tu třeba něco, o čem jste nevěděli a u dalšího článku napočtenou příště! ♥


18 komentářů:

  1. Jsem přesně ten typ, co jsi popsala :D Tiše pozoruju z dálky a sním o tom že budu lolitu nosit, ale stydim se. :( Doufám, že to bude dobrý datum a budu se moci zúčastnit! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to těžké... Pamatuji moc dobře na své začátky. Nejhorší je sehnat ty základní věci jako pořádnou spodničku a nějakou univerzální sukni. A pak v tom někam jít. Ale jakmile tohle člověk jednou překoná, jde to už docela rychle :) Já lolitu asi 3 rohy jen pozorovala než jsem se tak začala i oblékat. Budu moc ráda, když na sraz přijdeš. S Mitsu řešíme, že to na 100% bude v Praze, neboť je to město ve středu Česka a dá se tam dostat odevšad.

      Vymazat
    2. Rozhodně na Afku budu a moc ráda bych se chtěla podívat na tvojí přednášku, tak snad to stihnu. :)

      Vymazat
    3. Jé, to je fajn :) Každopádně, pokud bys chtěla poradit kde nakoupit levně věci k lolitě (třeba do 100kč) případně ušít jednoduchou sukni, určitě se ozvi! :) I kdyby ses jen chtěla na cokoliv zeptat. Pro nováčky mám na jejich první sukni slevu :D Protože nějak se začít musí.

      Vymazat
  2. Nejsou členské příspěvky. Vše utratíme za šaty. :D
    Neprovádí se žádná registrace do komunity, ta se provádí do obchodů s šatama. :D
    Není to sekta. Jen se někteří modlí k Misako. :D

    Chodíme do kaváren, fotit se do parků, na pikniky, do muzeí a kamkoli si vymyslíme.

    Chtěl jsem napat něco vtipného.... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, díky za něj!

    Já bych si jen přála, aby bylo více lolita srazů vhodných pro nováčky - bohužel hodně lolita srazů, na které narazím, jsou soukromé, a nikdo mimo úzkých okruh našich lolitích přátel nemá šanci se o nich ani dozvědět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě. Je to obousečný měč. Buď bude událost veřejná a krom lolit přijdou i, dovolím si říct, úchylové. Nebo bude soukromá, aby se tomu předešlo, ale nováčci mimo komunitu se o tom nedozví :( Proto jsme udělaly i na obyčejný piknik registrace, kdy se informace o místě a času konání pošle jen registrovaným.

      Vymazat
    2. Plně s Vámi souhlasím, jen si dovolím takovou poznámku, budu trochu příkřejší, omlouvám se. Pochopitelně nejsem v pozici, abych mohla někomu radit, nicméně to zkusím, jelikož jsem poněkud drzá, narodila jsem se tak a za těch 40 let se to spíše zhoršilo. Já bych s prominutím nekladla důraz na to slovo "nováčkovský" sraz, ale zkusila bych to pojmout jako "otevřený sraz", tj. sraz otevřený nováčkům, exkomunikovaným lolitám (některé bych zkusila přímo pozvat), sraz otevřený různým přístupům k lolitě. Ono totiž k lolitě existuje mnoho přístupů, může to být brand sběratelství, kdy se šaty sbírají podobně, jako třeba obrazy, může to být modelkovský přístup, může to být roleplay přístup, kdy po nějakou omezenou dobu vystupujete jako někdo jiný, případně real life lolita, kdy se nosí extrémně casual outfity, ale jako běžné oblečení, kde lolita nejsou šaty, není to ani role, ale je to životní styl. Současná česká scéna vypadá jako supertajný klub exkluzivních modelek pronásledovaných množstvím (obvykle virtuálních) úchylů, přičemž dostane-li se člověk dovnitř této sociální bubliny, pak ano, lolit je opravdu velmi málo. Nicméně. Švadlenek, které šijí lolita modu je v ČR několik, dokáží se tím uživit, takže těch lidí se zájmem o lolitu zase tak málo být nemůže. Ona je to veskrze jednoduchá matematika. A dělat "nováčky" z těch, co nestojí o členství v supertajném společenstvu multifunkčního tentononcu se svítící básničkou uvnitř, mi skutečně nepřipadá jako úplně dobrý nápad. Myslím si, že dojdou k závěru, že nováčkovský sraz rozhodně není pro ně, protože k nováčkům mají proklatě daleko. Nicméně jde také o to, co je cílem pořádání nováčkovského srazu.

      Vymazat
    3. Hádám, že cílem srazu je, aby přišli lidé, kteří běžně na srazy nechodí, a chtěli by se na nějaký zajít podívat. Jak psaly holky výše, spousta srazů je pořádaných tak, že se o nich třeba ani nedozví. Je dobré říkat lidem, kteří o to mají zájem, že jsou vítáni. :) Nemusí to být nutně nováčci ve slova smyslu "na tu módu jsem narazila minulý týden." Mohou to být lolity, co si dávají pauzu, nebo se jejich místní komunita rozpadla a tak zavřely šaty do skříně. :) Myslím, že je super, že se toho Yuki zhostila.

      Vymazat
  4. Já se sice lolitou inspiruju už pár let, ale nosím si ji tak nějak po svém. A jsem trochu starší... mamimka od dvou malých holčiček :D Přesto jsem celkem stydlín a na nějaké srazy nemám odvahu. Ale na animefest letos chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maminek je nás tu hned několik. :) Vždycky když jdu nakupovat do dětského oddělení oblečení tak fňukám, proč se ty roztomilé věci nevyrábí také ve velikosti L. :D

      Vymazat
    2. Jooo to znám. :) I když občas mi ta dětská 170 sedí. A o čelenky se doma dělíme. Já si kvůli tomu začala oblečení šít, protože jsem nikde neviděla, to co by se mi úplně líbilo a nebo to bylo hodně drahé.

      Vymazat
    3. Ach jak já Vám rozumím, ty mučivé pocity při průchodu oddělením s dětským oblečením. Jak známé. Snažím se rychle projít a nekoukat, jelikož nemám děti (byť je mi přes 40), mohu si to dovolit, ale vše marno. Člověk tam vždy něco koutkem oka zahlédne, závist jím zacloumá a neštěstí je hotovo.

      Na několika srazech jsem byla, coby "real life lolita" s tím nemám velký problém, protože lolita je pro mně úplně normálním oblečením a protože tak chodím prakticky každý den, nemám problém jít tak i na sraz. Ale přiznám se, že na animefest jsem nikdy nenašla dost odvahy.

      Vymazat
  5. Já spíš nosím otome kei nebo něco, co je otome hodně inspirovaný, jsem tichý pozorovatel a jsem s tou situací ráda. Prostě tu módu neberu jako koníček, ale jako běžnou součást života. Nepotřebuju se tedy o tom s lidma bavit nebo se fotit apod. Vtipný ale je, že ráda čtu blogy a koukám na fotky jiných holek/kluků :D. No jo, každému to své :). Jen mě napadlo, že nováčci jsou, ale takoví jako jsem já - introverti, co jsou s tím spokojeni ^__^.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ano, každý z nás má nějaký jiný přístup. Doporučuji zkusit navštívit Olomouckou či Brněnskou burzu (lituji, ale návštěvu pražského Crossu nemohu nikomu s klidným svědomím doporučit). Tím, že se jedná o burzu, není společenská interakce vyžadována, byť je pro ni ponechán dostatečný prostor. Na srazech je to jiné, tam se již nějaká elementární sociální interakce vyžaduje, což může být pro introverta poněkud traumatizující, potažmo odrazující. Když nic jiného, je to příležitost vidět cizí outfity naživo a případně rozšířit vlastní šatník. Navíc příjemné prostředí olomoucké Kratochvíle působí uvolňujícím dojmem.

      Vymazat
  6. JSem přesně ten typ co popisuješ, tichá malá, stydlivá myška sledující komunitu z ústranní, jednou bych se také do komunity chtěla přidat, pokud budu mít dost odvahy :) můj problém je, že na plus size slečny, jako jsem já se jakékoliv lolita oblečení shání jen obtížně, a když už tak aby člověk za outfit pomalu prodal ledvinu :D ale tak snad jednou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že přijít se podívat na nějaký sraz zase nebude takový problém. Shánění čehokoliv u plus-size je vždy trochu problém, nicméně v ČR je dost schopných švadlenek. Vím o čem mluvím, měřím 2m. Vím, že je vždy trochu problém přijít do skupiny lidí, o které člověk nic neví, je docela dobré seznámit se nejprve s někým zkušenějším v okolí a vyrazit, no a když už ne zkušenějším, ve dvou je toho strachu vždy méně.

      Vymazat

Děkuji za komentář! ♥ / Thank you for your comment!♥